Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Antipolis - QR - Διαδραστικές Εικαστικές Παρεμβάσεις


ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ                                                                          
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                               Βόλος, 3 Φεβρουαρίου 2014Οπτικοακουστική αφήγηση για επιλεγμένα σημεία του Βόλου
Πρόκειται για προωθημένο πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΙΕΚ Δήμου Βόλου


Ξεκίνησε η εφαρμογή του Antipolis QR project με τη τοποθέτηση της πρώτης σήμανσης στη πλατεία Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα προωθημένο πρόγραμμα με σκοπό την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες για επιλεγμένα σημεία της πόλης, μέσα από την ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών (QR codes) και τη χρήση έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Τα QR codes (Quick Response) τοποθετούνται σε κομβικά ιστορικά σημεία της πόλης, ώστε ο περιπατητής να μπορεί να τα σκανάρει με την τηλεφωνική συσκευή του και αυτομάτως να λαμβάνει μια μικρή οπτικοακουστική αφήγηση βασισμένη στην ιστορική μνήμη του συγκεκριμένου σημείου.
Η αρχική μελέτη του project στηρίχθηκε σε πρόταση που έγινε στο Δημοτικό Ι.Ε.Κ. από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Ν.Μόσχο, για εικαστικές παρεμβάσεις στη πόλη του Βόλου. Προτάθηκαν δεκάδες ιδέες από τους σπουδαστές και μέσα από συνεχείς συναντήσεις και παρουσιάσεις που συνοδεύτηκαν από τεχνικές μελέτες για την όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση του εγχειρήματος, προτάθηκε η ιδέα που εμπνεύστηκε η σπουδάστρια της ειδικότητας «Γραφίστας εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων», Irene Albino και αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των Ε.Παπαευσταθίου, Ε.Τέρπου και Κ.Καπουράνη, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Πάνο Ποδαρόπουλο.
Ως η καλύτερη λύση για την υλοποίηση του φυσικού μέρους του Project επιλέχθηκε η κατασκευή ψηφιδωτού, την οποία ανέλαβαν οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης», Μαρίνα Τάκου, Ευαγγελία Ζαμάνη με την επίβλεψη και βοήθεια του καθηγητή τους Μιχάλη Παυλή.

Οι φοιτητές του Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου έχουν την ευθύνη υλοποίησης του «φυσικού μέρους» (QR codes) υπό τον συντονισμό του Δ/ντη κ. Φίλιππου Καλογιάννη, αλλά συγχρόνως το project συμπεριέλαβε και τις δημιουργικές συμπράξεις, ψηφιακών δημιουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του ψηφιακού μέρους υπό την επιμέλεια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη (Αναπληρωτή Καθηγητή Τέχνης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Εικαστικοί, αρχιτέκτονες και λογοτέχνες στηρίζονται στην ιστορική πληροφορία των επιλεγμένων σημείων μέσα στην πόλη του Βόλου και τα ερμηνεύουν ιδιοσυγκρασιακά, στοχεύοντας σε μια πολυδιάστατη, πρωτότυπη και συγκινησιακά δυνατή αντίληψη της πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το project αυτό αποτελεί μια διευρυμένη εμπειρία που συνδέει τον υλικό με το ψηφιακό χώρο. Αξιοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία, στην οποία μπορεί όλοι να έχουν πρόσβαση και να χειριστούν με απλό τρόπο, δίνεται η δυνατότητα της διασύνδεσης του αστικού τοπίου με μια ερμηνευμένη διάσταση του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται άμεσα, αποτελεσματικά και οικονομικά μια σημαντική αισθητική ανάπλαση της πόλης, αναβαθμίζεται το αστικό τοπίο, δημιουργείται ένα πρωτότυπο δίκτυο πληροφορίας, αναπτύσσεται η ψηφιακή ταυτότητα της πόλης και η ιδέα του smart city, αναβαθμίζεται ο κοινόχρηστος χώρος ο οποίος αποκτά και μια ιδιαίτερη διαδραστικότητα.
Τo QR Code είναι η εξέλιξη των bar codes που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την ταυτοποίηση των εμπορικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα τετράγωνο σχέδιο φτιαγμένο από λευκά και μαύρα πίξελ που περιέχει κωδικοποιημένη πληροφορία. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των έξυπνων τηλεφώνων έκανε δυνατή την αποκωδικοποίηση αυτών των σημάτων από τον καθέναν παρέχοντας έτσι συμπυκνωμένα μια μεγάλη ποσότητα οπτικοακουστικής πληροφορίας η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να μεταδοθεί διαφορετικά. Ο χρήστης του τηλεφώνου σαρώνει με τη συσκευή του το QR και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα γραπτό μήνυμα, ένα βίντεο, ένα μουσικό κομμάτι ή απλά σʼ έναν δικτυακό τόπο που περιέχει πολυτροπική πληροφορία.
Να σημειωθεί ότι το ANTIPOLIS θα είναι ένα project σε εξέλιξη. Στοχεύει να αρχίσει με 10 επιλεγμένα σημεία μέσα στον αστικό ιστό αλλά μπορεί να διευρύνεται προσθέτοντας συνεχώς νέους τόπους, καλώντας  νέους δημιουργούς να επεκτείνουν το πλέγμα των ψηφιακών αφηγήσεων της πόλης του Βόλου.
Τα σημεία που προτείνονται να αναπτυχθούν αρχικά τα πρώτα QR είναι τα εξής :
·        Info Point – Είσοδος Πόλης
·        Λιμάνι Βόλου, Οδός Αργοναυτών, Είσοδος – Έξοδος προβλήτα 1
·        Αχίλλειον
·        Παλαιά Ηλεκτρική
·        Κτίριο Αδαμόπουλος, Τ. Οικονομάκη – Αντωνοπούλου
·        Πλ. Ρ. Φεραίου
·        Πάρκο Αγ. Κων/νου
·        Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλ. Ανάυρου
·        Πλ. Αγ. Νικολάου
·        Οδός Μεταμορφώσεως, Βιβλιοθήκη – De Chirico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου