Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

QR - ANTIPOLIS


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ  ΒΟΛΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

    Βόλος,    4/10/13
    Αρ. Πρωτ. Π΄ 8287

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας
Μικρασιατών 81
383 33 Βόλος
Τηλ. 24213-56825
email: nikmoschos@gmail.com
http://epoleodomia.volos.gr                                                          Προς
                                                                                                                Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Θέμα : Γνωμοδότηση για την τοποθέτηση QR σε σημεία της πόλης – Ανάπτυξη Εφαρμογών QR  - Αισθητική Ανάπλαση – Δημιουργία Δικτύου ΠληροφορίαςΠροτείνεται να εφαρμοστεί στην πόλη του Βόλου το εξής project με την επωνυμία :


[ANTIPOLIS: Μια άλλη εκδοχή της πόλης], μια ανταπάντηση, μια ψηφιακή απόκριση (response) του φυσικού τοπίου της πόλης του Βόλου, με τη χρήση QR code [QR: Quick Response) και έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας.


1.         Τι είναι το QR code και πως λειτουργεί
Τo QR Code είναι η εξέλιξη των bar codes που χρησιμοποιούνται  εδώ και χρόνια για την ταυτοποίηση των εμπορικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα τετράγωνο σχέδιο φτιαγμένο από λευκά και μαύρα πίξελ που περιέχει κωδικοποιημένη πληροφορία. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των έξυπνων τηλεφώνων έκανε δυνατή την αποκωδικοποίηση αυτών των σημάτων από τον καθέναν παρέχοντας έτσι συμπυκνωμένα μια μεγάλη ποσότητα οπτικοακουστικής πληροφορίας η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να μεταδοθεί διαφορετικά. Ο χρήστης του τηλεφώνου σαρώνει με τη συσκευή του το QR και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα γραπτό μήνυμα, ένα βίντεο, ένα μουσικό κομμάτι ή απλά σ’ έναν δικτυακό τόπο που περιέχει πολυτροπική πληροφορία.

2.         Το ANTIPOLIS είναι ένα project για το δημόσιο χώρο του Βόλου. Τα QR codes θα τοποθετηθούν σε κομβικά ιστορικά σημεία της πόλης. Ο περιπατητής θα μπορεί να τα σκανάρει με την τηλεφωνική συσκευή του και αυτομάτως να λαμβάνει μια μικρή οπτικοακουστική αφήγηση βασισμένη στην ιστορική μνήμη του συγκεκριμένου σημείου.

Το ANTIPOLIS απευθύνεται τόσο στον επισκέπτη της πόλης όσο και στον ίδιο τον κάτοικό της προσφέροντας μια τέταρτη διάσταση στο φυσικό τοπίο. Αποτελεί μια διευρυμένη εμπειρία που συνδέει τον υλικό με το ψηφιακό χώρο. Καινοτόμος τεχνολογία στην οποία μπορεί όλοι να έχουν πρόσβαση και να χειριστούν με απλό τρόπο δίνει τη δυνατότητα της διασύνδεσης του αστικού τοπίου με μια ερμηνευμένη διάσταση του παρελθόντος.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται άμεσα, αποτελεσματικά και οικονομικά μια σημαντική αισθητική ανάπλαση της πόλης, αναβαθμίζεται το αστικό τοπίο, δημιουργείται ένα πρωτότυπο δίκτυο πληροφορίας, αναπτύσσεται η ψηφιακή ταυτότητα της πόλης και η ιδέα του smart city, αναβαθμίζεται ο κοινόχρηστος χώρος ο οποίος αποκτά και μια ιδιαίτερη διαδραστικότητα.  

3.         Η ιδέα γεννήθηκε από τους φοιτητές του ΔΙΕΚ του Δήμου οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη υλοποίησης του «φυσικού μέρους» (QR codes), αλλά συμπεριέλαβε και τις δημιουργικές συμπράξεις, ψηφιακών δημιουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του ψηφιακού μέρους υπό την επιμέλεια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη. Εικαστικοί, αρχιτέκτονες και λογοτέχνες στηρίζονται στην ιστορική πληροφορία των επιλεγμένων σημείων μέσα στην πόλη του Βόλου και τα ερμηνεύουν ιδιοσυγκρασιακά, στοχεύοντας σε μια πολυδιάστατη, πρωτότυπη και συγκινησιακά δυνατή αντίληψη της πραγματικότητας.

4.         Πρέπει να σημειωθεί ότι το ANTIPOLIS θα είναι ένα project σε εξέλιξη. Στοχεύει να αρχίσει με 10 επιλεγμένα σημεία μέσα στον αστικό ιστό αλλά μπορεί να διευρύνεται προσθέτοντας συνεχώς νέους τόπους, καλώντας  νέους δημιουργούς να επεκτείνουν το πλέγμα των ψηφιακών αφηγήσεων της πόλης του Βόλου.
Τα σημεία που προτείνονται να αναπτυχθούν αρχικά τα πρώτα QR είναι τα εξής :
·        Info Point – Είσοδος Πόλης
·        Λιμάνι Βόλου, Οδός Αργοναυτών, Είσοδος – Έξοδος προβλήτα 1*
·        Αχίλλειον
·        Παλαιά Ηλεκτρική
·        Κτίριο Αδαμόπουλος, Τ. Οικονομάκη – Αντωνοπούλου
·        Πλ. Ρ. Φεραίου
·        Πάρκο Αγ. Κων/νου*
·        Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλ. Ανάυρου
·        Πλ. Αγ. Νικολάου
·        Οδός Μεταμορφώσεως, Βιβλιοθήκη – De Chirico

*Για τα σημεία αυτά θα πρέπει να ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη του Ο.Λ.Β. Α.Ε.

5.    To ANTIPOLIS και η εκτέλεση του διαχωρίζεται σε δύο σκέλη
Α) ΦΥΣΙΚΟ (σχεδιασμός των QR και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό)
Β) ΨΗΦΙΑΚΟ (Σχεδιασμός και υλοποίηση της ψηφιακής πληροφορίας)

Το ΦΥΣΙΚΟ σκέλος θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από φοιτητές του ΔΙΕΚ υπό τον συντονισμό του Δ/ντη κ. Φίλιππου Καλογιάννη με την υποστήριξη και άλλων διδασκόντων του ΔΙΕΚ που θα προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση. Το φυσικό σκέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε μορφή  γραφιστικής απεικόνισης, ψηφιδωτού, ταμπέλας από διάφορα υλικά, banner  κ.α.
Το ΨΗΦΙΑΚΟ σκέλος θα  αναπτυχθεί υπό την επιμέλεια του Εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τέχνης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αναλαμβάνει και την συνολική επιμέλεια του project  και περιλαμβάνει:
·        Την επιλογή και πρόσκληση 10 καταρχήν καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών ομάδων που χρησιμοποιούν τον ψηφιακό χώρο για την ανάπτυξη των εκφραστικών τους διαλέκτων. Οι καλλιτέχνες που δεν θα είναι κάτοικοι Βόλου και η προσφορά τους θα είναι χωρίς αμοιβή, θα μπορούν να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα του Δήμου στη Ν. Ιωνία.
·        Την συνεχή συνεργασία επιμελητή – καλλιτεχνών κατά την διάρκεια της σύλληψης και της υλοποίησης της ιδέας.
·        Την συγγραφή κειμένων τόσο για την εννοιολογική υποστήριξη του project όσο και για την διάδοσή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

6.         Τα δύο σκέλη θα συντονίζονται από μια Επιτροπή που καλό είναι να απαρτίζεται από:
Α) τον Επιμελητή κ. Αλ. Ψυχούλη
Β) τον Επιβλέποντα κ. Φιλ. Καλογιάννη
Γ) την κα Χρύσα Δραντάκη αρμόδια για την Ιστορική υποστήριξη
Δ) την κα. Μαρία Σπανού, Προϊσταμένη του Τμ. Δημοσίων Σχέσεων
Κατά την διαδικασία ολοκλήρωσης του project σημαντικό ρόλο θα παίξει ο αρμόδιος για την δικτύωση και την ψηφιακή υποστήριξη.

7.         Μετά την μορφοποίηση των τελικών έργων, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει σχετικά και η Γνωμοδοτική Καλλιτεχνική Επιτροπή του Δήμου[1] και η Ε.Π.Α.Ε. (ή το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) πριν την τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα και με την ΥΑ 52716/2001 του ΥΠΕΚΑ.O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Νίκος Μόσχος


[1] Βλ. 137/2011 Α.Δ.Σ. Δ. Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου