Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Φωτιά σε Εργοστάσιο της ΒΙΠΕ - Περιβαλλοντικό Ατύχημα (;)

Το Σάββατο 1/6/2013 έλαβε χώρα, ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ατυχήματα(;) στην περιοχή, το οποίο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί όπως θα έπρεπε.
Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης έκαψε πολλούς τόνους ανακυκλώσιμου υλικού, πλαστικών, λαστίχων, ξύλων κλπ Το σύννεφο που δημιουργήθηκε, μεταφέρφθηκε στην πόλη, ενώ η βροχή που ακολούθησε επιβάρυνε την κατάσταση, αφού διέχυσε τα στοιχεία της κάυσης (διοξίνες, βαρέα μέταλλα) και στο έδαφος. 
Η αστραπιαία ανακοίνωση της Δ/σης Υγείας με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε έιναι χαρακτηριστική της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι ειδήσεις που διαβάζουμε έως σήμερα, επιτείνουν την όποια ανησυχία. Το εργοστάσιο λετιουργούσε χωρίς άδεια. Στο εργοστάσιο υπήρχαν 6-7 τόνους ανακυλώσιμων υλικών, τα οποία είχαν εναποτεθεί ανεξέλεγκτα. Η ποσότητα είναι τεράστια. Αντιστοιχεί περίπου στην ποσότητα ενός έτους από ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Προφανώς οι ποσότητες αυτές μεταφέρθηκαν από κάπου αλλού, χωρίς έλεγχο. Το ζήτημα είναι από που και για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν σε ένα εργοστάσιο που δεν δούλευε και που δεν είχε άδεια.
Περαιτέρω κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει εαν όντως μιλάμε για ανακυκλώσιμα υλικά ή και για καύση σκουπίδιων.
Σαν Δήμος, παρόλο που δεν έχουμε αρμοδιότητα και το εργοστάσιο είναι εκτός διοικητικών ορίων, ζητήσαμε κάθε λεπτομέρεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν επιληθφεί της υπόθεσης άμεσα, προκειμένου να τη συζητήσουμε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Κανείς δεν θέλει να κινδυνολογεί αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά, αφού άπτονται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Συνεχίζεται.........Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου