Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΕ για Δικαστικό ΜέγαροΕΛ
ΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                     
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                                                Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012
2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος                                                      Αρ. Πρωτ.:1219
(Στοά Ηλία Καραπατή)
Βόλος  Τ.Κ. 38333
Τηλ. 24210-26173, 26574 
Fax: 24210-21944
email: tee_vol@tee.gr
Website:www.teemag.gr


ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Βόλου
              κ. Πάνο Σκοτινιώτη


ΘΕΜΑ: Διαβούλευση για τη χωροθέτηση νέου Δικαστικού Μεγάρου – Μεταφορά Σωφρονιστικού Καταστήματος  («Διπλή Ανάπλαση»)


Ο Δήμος Βόλου στα πλαίσια της διαβούλευσης που έχει ήδη ξεκινήσει για τη Β1 Φάση του ΓΠΣ Βόλου απέστειλε στο ΤΕΕ Μαγνησίας πρόταση χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Η πρόταση όπως ορίζεται ως «Διπλή Ανάπλαση» περιλαμβάνει τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Μεταμορφώσεως στον υφιστάμενο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος σε συνδυασμό με την επικείμενη μεταφορά του Σωφρονιστικού Καταστήματος (Ε.Κ.Κ.Ν) στη θέση «κτήμα φυλακών Κασσαβέτειας» περιφέρειας Αϊδινίου Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου Δήμου Βόλου.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει γνωμοδοτήσει για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου και πιο συγκεκριμένα με την απόφαση της Δ.Ε. αρ. απ. 219/1-2-2008 όπου αναφέρονται τα έξης: «Να εξαντληθούν οι δυνατότητες να παραμείνει το Δικαστικό Μέγαρο στο υπάρχον κτίριο, με κτιριολογικό πρόγραμμα που να εξασφαλίζει την επάρκεια αναγκών σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με την αναμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας και των παράπλευρων κτιρίων. Αν αυτό δε μπορεί να συμβεί τότε να βρεθεί έκταση για νέο κτίριο μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου».

Σημειώνεται ότι η Δ.Ε. είχε προχωρήσει με απόφασή της στην συγκρότηση επιτροπής  η οποία είχε αποφανθεί ότι το Δικαστικό Μέγαρο θα πρέπει να παραμείνει στην υφιστάμενη θέση μόνο εάν το κτίριο αντέχει να αναπτυχθεί ώστε να καλύψει όλες τις υφιστάμενες ανάγκες. Παράλληλα το ΤΕΕ είχε αποστείλει έγγραφο στην 5η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων με το οποίο ζητούσε να πληροφορηθεί γραπτώς για το αν το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο, ολοκληρωτικά ή εν μέρει και αν επιτρέπεται να γίνουν παρεμβάσεις και σε ποιο βαθμό. Το Υπουργείο Πολιτισμού με την Υ.Α. ΥΠΠΟ 2258/44523/27.8.1998, ΦΕΚ 1027/Β’/1.10.1998 έχει χαρακτηρίσει το κτίριο διατηρητέο. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων η με αρ. πρωτ. 2366/8.9.2008 γνωμοδότησή της έχει ουσιαστικά απορρίψει την δυνατότητα προσθήκης στο υφιστάμενο κτίριο.


Λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Δήμου Βόλου και τις προηγούμενες αποφάσεις της ΔΕ του ΤΕΕ Μαγνησίας το θέμα χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου κρίνεται απαραίτητο να επανεξετασθεί.

Η εκπόνηση του ΓΠΣ Βόλου στοχεύει στη συνολική ρύθμιση του χώρου θέτοντας ως προτεραιότητες την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, την καταπολέμηση της ρύπανσης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Σύμφωνα με αυτές τις αρχές εξετάζουμε αρχικά το υπάρχον κτίριο στην υφιστάμενη θέση και θέτουμε ως δεδομένο ότι η λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τόσο εργαζομένων σε αυτό, όσο και πολιτών σε καθημερινή βάση.

Ξεκινώντας από την πρόσβαση στο κτίριο θεωρούμε ότι είναι προβληματική, καθώς οι μεταγωγές των κρατουμένων που γίνονται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και μάλιστα σε ώρες αιχμής της πόλης είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες ενώ πολλές φορές η συσσώρευση πλήθους και συγγενών των κρατουμένων, που επιδεικνύουν ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές, προκαλεί διακοπή της κυκλοφορίας της οδού Ελ. Βενιζέλου. 

Επιπλέον η καθημερινή προσέλευση κοινού στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου επιδεινώνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί βασικό παράγοντα αεριορύπανσης της περιοχής, και για το οποίο τα τελευταία χρόνια λαμβάνονται μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης προσωρινού χαρακτήρα ή αμφίβολης αποτελεσματικότητας. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι η παραμονή και διατήρηση μελλοντικά της λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου εντός του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης του Βόλου στο οποίο σήμερα παρουσιάζεται υπερσυγκέντρωση και μίξη χρήσεων επιφέρει συνέπειες στη χρήση της κατοικίας αλλά και της βιώσιμης κινητικότητας των πολιτών.

Οι σύγχρονες πολεοδομικές κατευθύνσεις ορίζουν την προστασία των ιστορικών κέντρων των πόλεων και ενθαρρύνουν την ανάδειξη τους σε πολιτιστικά κέντρα με βασικό εργαλείο τις αναπλάσεις.  Το σημείο που βρίσκεται το κτίριο σε συνδυασμό με την πλατεία Ελευθερίας μπορούν να αποτελέσουν σημείο ιστορικής αναφοράς για την πόλη του Βόλου αναβαθμίζοντας την περιοχή.

Το υφιστάμενο κτίριο, δεδομένου ότι έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο,  αποτελεί πολιτιστικό κληροδότημα για την πόλη του Βόλου και η χρήση του μελλοντικά πρέπει να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης η οποία αποτελεί και ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι η χρήση του κτιρίου στο μέλλον πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το χαρακτήρα του, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα και τις δαπάνες για τη συντήρησή του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποκτήσει η πόλη άλλο ένα κτίριο αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο και το αποτέλεσμα για την αισθητική της πόλης θα είναι αντίθετο από το επιδιωκόμενο (π.χ. κτίριο Ματσάγγου, Κίτρινη Αποθήκη, Κτίριο Καπνού, Οικία Αδαμόπουλου καθώς και της ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης το κτήριο πρώην «Ταχυδρόμου»).

Στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να προσδιορισθεί η μελλοντική χρήση του κτιρίου και η εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων. Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν πλείστα όσα αναξιοποίητα διατηρητέα κτήρια και προοριζόμενα για πολιτιστικές χρήσεις. Επομένως ο Δήμος Βόλου δεν μπορεί να εγγυηθεί την λειτουργία του συγκεκριμένου κτηρίου για την οποία το ΤΕΕ προτείνει να γίνει διοικητική –πολιτιστική αλλά χαμηλής προσέλευσης κοινού.

Το Δικαστικό Μέγαρο ως κτίριο δεν έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρος συνάθροισης κοινού, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις (ΥΑ 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89) και οποιαδήποτε παρέμβαση για επέκταση έχει απορριφθεί.

Με δεδομένη πλέον και τη μεταφορά των περιφερειακών Ειρηνοδικείων στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου θα αυξηθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός προσέλευσης πολιτών από την περιφέρεια όσο και ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων εντός του κτιρίου. 

Αναφορικά με την πρόταση για τη μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου στην οδό Μεταμορφώσεως έχει τα χαρακτηριστικά αυτά που προκύπτουν από τις αρχές και του στόχους του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Με δεδομένη πλέον την ομαλή κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του περιφερειακού δρόμου η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο κρίνεται ικανοποιητική και θα αποφορτίσει σε σημαντικό βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης, ειδικά τις ώρες αιχμής. Η έκταση των 7.913τ.μ. του οικοπέδου πληροί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου ενώ παράλληλα θα είναι δυνατή η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων ώστε να μην επιβαρυνθεί η ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια μέσα στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία η μεταφορά των φυλακών και η εν συνεχεία ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, σίγουρα θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα πλέον της δεκαετίας, επομένως θα πρέπει να γίνουν εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου και αποφόρτισή του, με μεταφορά λειτουργιών σε άλλο κτήριο.

Για το λόγο αυτό στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου που έχει ξεκινήσει, πρέπει να δοθούν και οι υπόλοιπες εκτάσεις που διαθέτει ο Δήμος ώστε συγκριτικά πλέον να διαπιστωθεί η καταλληλότερη για τη μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου. Άλλωστε αυτό αποτελεί μια συνήθη μεθοδολογία για την τελική επιλογή έκτασης κατά την διάρκεια σύνταξης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (όπως π.χ. ΓΠΣ Καβάλας – Μεταφορά Δικαστικού Μεγάρου) και θεωρούμε ότι στα πλαίσια της παρούσας διαβούλευσης πρέπει να εξετασθούν και οι εναλλακτικές προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική πρόταση.

Με βάση τα παραπάνω και με τη διαπίστωση ότι η πόλη του Βόλου έχει αναπτυχθεί σαν μια μονοκεντρική πόλη με τις χρήσεις και τις λειτουργίες στο κέντρο της να παρουσιάζουν σχετική διάχυση, η πρόταση να συμπεριληφθεί στο ΓΠΣ η μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου θα αποτελέσει την αρχή για τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας ένταξης και αναδιοργάνωσης των αστικών λειτουργιών στον ιστό της πόλης με στόχο τη δημιουργία τοπικών πολεοδομικών κέντρων.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η σύνταξη και εκπόνηση του ΓΠΣ πρέπει να εξυπηρετεί αυτές τις αρχές και σε συνέχεια των προηγούμενων σχετικών αποφάσεων του ΤΕΕ με τις οποίες προτάθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου κατόπιν παρεμβάσεων για να καλύπτουν τις ανάγκες για χρήση Δικαστικού Μεγάρου.

Εφόσον στη συνέχεια υπάρχει ο δεσμευτικός χαρακτηρισμός του κτιρίου ως διατηρητέο, αποκλείοντας έτσι κάθε προσθήκη, θεωρούμε ότι η πρόταση της μεταφοράς του Δικαστικού Μεγάρου αποτελεί σωστή κατεύθυνση για να συμπεριληφθεί στις προτάσεις του ΓΠΣ με την προσθήκη των ανωτέρω παρατηρήσεων, αφού όπως και η ίδια η δημοτική αρχή αναφέρει στην απόφαση της για το Σχέδιο Π.Δ. Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου (530/2011) η διαβούλευση και γενικά οι συμμετοχικές αυτές διαδικασίες, ειδικά στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό,  έχουν πραγματικό νόημα, όταν οι παρατηρήσεις, προτάσεις, εντάσεις κλπ. λαμβάνονται υπόψη. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω θεωρούμε σκόπιμο να ορισθεί από το ΓΠΣ χώρος ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου με εύκολη πρόσβαση στον Περιφερειακό.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
 


          Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γ. Γραμματέας
                                                                                                     
Σωκράτης Αναγνώστου                                                         Βίκυ Μήτρου               Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου