Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Απόφαση Εκτελεστικής για τα ζητήματα της ΕΠΖ


ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βόλος, 3 Ιουλίου 2012

Εκτελεστική Επιτροπή Δήμου Βόλου: Νομικά και πολιτικά εκτεθειμένοι  οι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας

Δεν υφίσταται θέμα παραίτησης Μόσχου 


Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) για το κατάστημα στη Μακρινίτσα, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε τα εξής:

«Είναι πραγματικά λυπηρό, την ώρα που η κοινωνία βράζει από προβλήματα και η Δημοτική Αρχή δίνει καθημερινά τιτάνιο αγώνα για να μπορέσει ο Δήμος να σταθεί  στο ύψος  της κοινωνικής και πολιτικής του ευθύνης, να τροφοδοτείται διαρκώς η κοινή γνώμη, επιλεκτικά, με την τύχη ενός μόνο από τα εκατοντάδες καταστήματα που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Βόλου.
Ήδη από χθες, σε επικοινωνία που είχε μαζί μου ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΕΠΖ Νίκος Μόσχος, έθεσε το ενδεχόμενο παραίτησής του για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Ο Ν.Μόσχος, ωστόσο, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου, τόσο ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής όσο και ως Πρόεδρος της ΕΠΖ. Θα πρέπει, εξάλλου, να υπενθυμίσω το πλούσιο και πρωτοποριακό, σε πολλούς τομείς,  έργο της ΕΠΖ, με βάση τις εισηγήσεις του Ν.Μόσχου σε καίριας σημασίας θέματα (Ρυθμιστικό, Τροποποίηση ΓΠΣ, ENGAL, Κανονιστικές Αποφάσεις που αφορούν τις κυκλοφοριακές αλλαγές στην πόλη, τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων, τη χωροθέτηση των Λαϊκών Αγορών, η συζήτηση και η λήψη μέτρων για το πρόβλημα της ρύπανσης από το Λιμάνι, ο χαρακτηρισμός διατηρητέων κτιρίων στη Ν. Ιωνία, η συζήτηση για την αυθαίρετη τοποθέτηση καμερών σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης,  η ρύπανση του χειμάρρου Σεσκουλιώτη κλπ.).

Συνεπώς θέμα παραίτησης του Ν.Μόσχου δεν υφίσταται. Αντίθετα, εκείνοι που είναι και νομικά και πολιτικά εκτεθειμένοι, είναι οι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας που καταψήφισαν την εισήγησή του, οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται από τη στάση τους αυτή και από την ταύτισή τους με τη βαθύτατα υποκριτική και τυφλά αντιπολιτευτική στάση των συμβούλων των μειοψηφιών (με εξαίρεση τον κ.Αν.Μπατζιάκα).
Και είναι εκτεθειμένοι, όχι γιατί έχουν διατυπώσει διαφορετική άποψη σε ένα από τα δεκάδες θέματα που έχουν απασχολήσει την ΕΠΖ, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η άποψή τους αυτή, όπως και η άποψη όλων των αιρετών, δεν κρίνεται και δεν αξιολογείται από την τοπική κοινωνία.  Αλλά γιατί αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν προς την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Δημοτικού Κώδικα, παρότι τους εξηγήθηκε ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που ο καθένας κράτησε επί της ουσίας του συγκεκριμένου θέματος, η μη συμμόρφωση συνιστά, με βάση τον Δημοτικό  Κώδικα (άρθρο 154 του Ν.3463/2006) και την αντίστοιχη διάταξη του Νόμου του Καλλικράτη, σοβαρή παράβαση καθήκοντος, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά. Αλλά και γιατί η στάση τους αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση όλων των υπολοίπων 25 μελών της Ομάδας Πλειοψηφίας, οι οποίοι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμμόρφωσης  με την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152  (η κ. Μπαϊράμη, λόγω της συγγένειας με την ενδιαφερομένη, δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στη συζήτηση και την απόφαση).
Η παρούσα Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε με κορυφαία δέσμευση την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης. Όπως, επίσης, με τη δέσμευση ότι θα διασφαλίσει την πολιτική αυτονομία του Δήμου από παντός είδους εξωθεσμικές επιρροές, χαράσσοντας σαφή διαχωριστική γραμμή από φαινόμενα και καταστάσεις που έχουν σκανδαλίσει στο παρελθόν την κοινή γνώμη. Οι δεσμεύσεις αυτές ισχύουν στο ακέραιο, και αυτός είναι ο λόγος που η Δημοτική Αρχή δημιουργεί καθημερινά σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία».

Η τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου Βόλου υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου