Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Νέα Πλατεία μπροστά από το Τελωνείο



 

 Μία νέα πλατεία σ’ ένα κεντρικό και ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο της πόλης, το οποίο καθημερινά συγκεντρώνει πολίτες κάθε ηλικίας, δημιουργείται στο Βόλο. Πρόκειται για το χώρο της παλιάς ιχθυαγοράς, μπροστά από το Τελωνείο, που για αρκετά χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητος.
Με τις εργασίες που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο και βρίσκονται σε εξέλιξη, η πλατεία απελευθερώνεται και ενοποιείται με τους διπλανούς κοινόχρηστους χώρους. Η δημιουργία της αποτελεί μία από τις τέσσερις επιμέρους σημειακές παρεμβάσεις που εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ» και η συνολική του δαπάνη ανέρχεται σε 1.260.616,03 €.
Όπως είναι γνωστό, το έργο έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας Τελωνείου άρχισαν πριν από λίγες ημέρες αφότου εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη αδειοδότηση από τον ΟΛΒ, καθώς πρόκειται για εργασίες επί της χερσαίας ζώνης λιμένα.
Ο σχεδιασμός ανάπλασης του χώρου της πλατείας μπροστά από το Τελωνείο του Βόλου, έκτασης 2.600 τ.μ., συνδυάζεται με τον περιβάλλοντα κτισμένο χώρο, προκειμένου να αναδειχθούν τα παλιά κτίρια του λιμανιού. Οι επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής με κύριο χαρακτηριστικό το χώρο πρασίνου. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για το πεζοδρόμιο της παραλίας, έτσι ώστε η εικόνα να αποτελεί συνέχεια αυτού. Η ανάπλαση προβλέπει επίσης την κατασκευή μεταλλικής πέργκολας που παρέχει σκίαση.
Αναλυτικά οι εργασίες που γίνονται αφορούν καθαιρέσεις και αποξηλώσεις κρασπέδων, πλακών τσιμέντου, χωματουργικές εργασίες και στη συνέχεια οριοθέτηση του χώρου της πλατείας με κράσπεδα και νέες διαμορφώσεις με σκυρόδεμα, επιστρώσεις με κυβόλιθους, τσιμεντόπλακες και μάρμαρα. Η επιφάνεια του ποδηλατοδρόμου θα γίνει από βιομηχανικό δάπεδο παρόμοιας απόχρωσης και ποιότητας με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της παραλίας. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή πέργκολας ύψους 3μ. καθώς και η τοποθέτηση καθιστικών. Με την οριοθέτηση και κατασκευή του πεζοδρομίου το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας μένει ελεύθερο για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου πρασίνου που θα τον τέμνει διάδρομος, ο οποίος θα οδηγεί στην είσοδο των αποθηκών του Τελωνείου. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου διεκδικεί την παραχώρηση των παλιών αποθηκών του Τελωνείου για την ανάδειξή τους ως χώροι κοινωνικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού.
Η πλατεία που δημιουργείται ενοποιεί το υπάρχον παραλιακό δίκτυο ποδηλατοδρόμων με το νέο το οποίο θα επεκτείνεται έως την πλαζ των Αλυκών, δίνοντας έτσι στους ποδηλάτες και τους πεζούς ένα διάδρομο περίπου 10 χιλιομέτρων. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου