Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Χαιρετισμός σε εκδήλωση ECOMOBILITY
Εκ μέρους του Δημάρχου χαιρετίζω την εκδήλωση, που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του Προγράμματος ΕCOMOBILITY, που διοργανώνει το ΕCOCITY, με τη συμμετοχή κ συστράτευση σημαντικών επιστημονικών φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων. Εντυπωσιακή συμμετοχή σε όλες τις πόλεις.

Είναι δεδομένο ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια, που έγινε θεσμός, που καλλιεργεί την περιβαλλοντική αντίληψη, τη συνείδηση, την αλλαγή νοοτροπίας κάτι το οποίο αποτελεί και ζητούμενο. Επίσης  αναδεικνύει τα προβλήματα των μέσων μετακίνησης στις πόλεις και προβάλλει τις αρχές βιώσιμης κινητικότητας.
Το σύνθημα που συνοδεύει το πρόγραμμα αυτό, δηλαδή «Μαθητές Ερευνούν – Πόλεις Ενημερώνονται – Κοινωνία Ευαισθητοποιείται» συμπυκνώνει με τον πλέον εύστοχο τρόπο το ουσιώδες νόημα της όλης αυτής διαδικασίας.

Αυτό σημαίνει ότι συζητούμε, ότι ακούμε, ότι είμαστε ανοικτοί, δεν έχουμε παρωπίδες, πολύ δε περισσότερο όταν οι απόψεις, ιδέες κλπ προέρχονται από νέα παιδιά.  Θυμάμαι μια καθηγήτρια μου στο Γυμνάσιο η οποία μου ενέπνευσε την ατομική ευθύνη,. Τι μου έλεγε αυτή η καθηγήτρια όταν έβλεπε κάποιον να πετάει κάποιο σκουπίδι στο προαύλιο; Δεν θα περιμένω να συμμορφωθούν όλοι για να συμμορφωθώ και εγώ. Εγώ θα κάνω την προσπάθεια μου ατομικά. Σημαντικό όλοι να έχουμε αυτή την νοοτροπία.

Για το Δήμο Βόλου τα θέματα περιβάλλοντος είναι πρώτης προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε προσπάθειες όπως αυτή που συντονίζει το ΕCOCITY. Είναι σημαντικό να ακούμε τις προτάσεις αυτές, ειδικά όταν αυτές αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Η Πρόταση μας για το Κυκλοφοριακό είναι γνωστή και για το λόγο αυτό, η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με μια μεγάλη κουβέντα που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2011 για τα θέματα των μετακινήσεων στην πόλη μας. Στόχος της πρότασης μας η εφαρμογή των αρχών  της βιώσιμης κινητικότητας. Η αλλαγή του πως μετακινούμαστε.

Αυτές τις μέρες ζω το εξής φαινόμενο. Στην περιβαλλοντική ορολογία λέγεται not in my back yard.  Δηλαδή όλοι θέλουμε αλλαγές, έργα, δραστηριότητες, πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, εν προκειμένω για τα κυκλοφοριακά, αλλά αρκεί αυτές να γίνονται μακρυά από εμάς. Π.χ. οι πεζοδρομήσεις που έχουμε αποφασίσει για το κέντρο της πόλης.


Χαίρομαι που το ECOMOBILITY επενδύει στην καλλιέργεια της οικολογικής αντίληψης. Μέσα από τις εργασίες θα προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα στον τομέα της οικολογικής μετακίνησης. Συζητάμε τα αυτονόητα.

Πολλά συγχαρητήρια στις ομάδες, στους μαθητές στους καθηγητές. Πιστέψτε με είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε κ να τις λάβουμε υπόψη. Ελπίζω στην καλύτερη δυνατή συνέχεια.

 βλ. για περισσότερες πληροφορίες 
  • http://www.ecocity.gr/ 
  • www.ecomobility.gr 
  • http://www.ert.gr/volos/6229-Bolos-Ekdhlwsh-toy-ECOCITY-se-synergasia-me-to-Dhmo-ayrio-sto-Dhmarcheio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου