Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Πρώτες Εντυπώσεις....Πρώτοι Προβληματισμοί....

Όπως είναι πλέον γνωστό  ο Δήμαρχος της πόλης μας, μου επιφύλαξε μια ιδιαίτερα τιμητική πρόταση και μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Διαφάνειας καθώς επίσης με όρισε και Πρόεδρο στη νεοσύστατη Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Είναι προφανές ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και οι ευθύνες ακόμη μεγαλύτερες. Ωστόσο, παραβλέποντας ορισμένες αντίθετες παροτρύνσεις, καθώς και αρκετες "μουδιασμένες" αντιδράσεις δέχτηκα την πρόταση, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της πράξης μου αυτής.

Αρχικά το μεγάλο  στοίχημα στον τομέα  αυτό είναι να ενωθούν, οι τρείς υπηρεσίες που εξέταζαν θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, σε μία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ενωθούν οι υπηρεσίες πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, του  Δήμου Ν. Ιωνίας καθώς και της  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε μία. Σημαντική συμβολή στην συνένωση των υπηρεσιών αυτών,  θα αποτελέσει και η κτιριακή ενοποίηση  αυτών. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο σενάρια είτε η μεταφορά τους στο Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας είτε η μεταφορά τους στο κτίριο Σπίρερ.Επικρατέστερο σενάριο, σταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πρότασης είναι η μεταφορά στο κτίριο Σπίρερ καθώς: α) είναι ένα κτίριο σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, β) έχει προοπτικές να υποδεχθεί και να αναπτύξει και άλλες υπηρεσίες, γ) υπάρχει ήδη εκεί το αρχείο της πολεοδομίας του Δήμου Βόλου.
 
Ωστόσο "συνένωση" θα πρέπει να υπάρξει και στη νοοτροπία του στελεχιακού δυναμικού των τριών υπηρεσιών, καθώς παρόλο που αντιμετωπίζουν το ίδιο αντικείμενο, ο τρόπος προσέγγισης είναι διαφορετικός. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες αυτές είναι ήδη υποστελεχωμένες, θέμα που θα εξετασθεί με προσοχή στην πρώτη αυτή φάση, καθώς θα πρέπει να ενισχυθούν με στελέχη από τους περιφερειακούς δήμους.

Τα προβλήματα είναι σίγουρα πολλά, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και βήμα -βήμα. Οι πρώτες ημέρες στην άσκηση των καθηκόντων  είναι σίγουρα "άχαρες" καθως προσπαθούμε να λύσουμε βασικά πρακτικά προβλήματα, όπως π.χ. οι ενιαίες σφραγίδες, το ενιαίο πρωτόκολλο ακόμη και θέματα αρμοδιοτήτων, όπως π.χ. ΕΠΑΕ, που δεν έχουν ξεκαθαρίστει ακόμη. Σε αυτό συντελλεί βέβαια και η καθυστέρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, να αποστείλει τις σχετικές οδηγίες και εγκυγκλίους. Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι, ότι ήδη από τις 28/12 υπήρξε μια "βροχή" οδηγιών για όλα τα θέματα των νέων δήμων και των περιφερειών. Η ιστοσελίδα αυτή του Υπουργείου είναι πολύ χρήσιμη και χρηστική παράλληλα.  (http://kallikratis.ypes.gr). Ελπίζουμε, ότι στις επόμενες ημέρες θα αποσταλλούν οι κατάλληλες οδηγίες.
Ένα σημαντικό επίσης πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, είναι ότι ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να υποστηρίξει προσωρινά με την Υπηρεσία Πολεοδομίας και Χωροταξίας,  όλους τους Δήμους του Νομού Μαγνησίας, μέχρι ο κάθε Δήμος να συστήσει τη δική του ανεξάρτητη υπηρεσία Πολεοδομίας.

Από τους πρώτους στόχους είναι η ηλεκτρονική δικτύωση της υπηρεσίας. Ήδη η Πολεοδομία του Δήμου Βόλου έχει μια καλή ιστοσελίδα,  (http://epoleodomia.volos.gr), όπου μπορεί ο κάθε πολίτης  να βρίσκει οικοδομικές  άδειες,  καθώς και απόφασεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σκοπός μας είναι η ιστοσελίδα αυτή να ενισχυθεί προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός να υπάρχει μια πλήρης και εξαντλητική ενημέρωση του κάθε πολίτη για τα θέματα που αφορούν την υπηρεσία αυτή  και αφετέρου ο κάθε πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείται σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα ηλεκτρονικά.
Σε κάθε περίπτωση σκοπός μου είναι  μέσω αυτού του blog, να καταθέτω τις απόψεις μου για όλα τα θέματα που αφορούν, οχι μόνο την πολεοδομία, αλλά και γενικότερα το Δήμο Βόλου. Δεν θα ήθελα επίσης να κάνω κατάχρηση της ιστοσελίδας της πολεοδομίας για να καταθέτω πιο προσωπικές απόψεις, ούτε φυσικά κατάχρηση της φιλοξενίας των ΜΜΕ.  Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου θα χρησιμοποιείται,  για την ενημέρωση όλων των θεμάτων που αφορούν την υπηρεσία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου